IB: sterk van start

Intern begeleider worden: misschien wilde je het al heel lang, misschien kwam de keuze net pas langs. Hoe dan ook, je gaat er met volle overtuiging aan beginnen. Maar waar start je?

IB-er zijn betekent snel kunnen schakelen tussen de verschillende “petten” die bij het vak horen. Het is een veelzijdige, dynamische baan, waarbij het soms kan voelen alsof je alleen maar achter de feiten aan loopt.

Zeker als je net begint als IB-er, komt er veel op je af:  Vragen van collega’s, contact met externen, veel regelzaken, maar ook overzicht houden en de lijnen blijven uitzetten. Veel opleidingen vertellen je wel wát je zou kunnen doen, maar geven geen antwoord op hoe je dit kan doen.
Dat betekent dat je zelf nog veel moet uitzoeken, uitpluizen en uitproberen.
Dat vraagt tijd, die je misschien nu voor je gevoel helemaal niet hebt.

Deze cursus begint daarom met het beantwoorden van de hoe-vraag en laat je stap voor stap zien hoe je verschillende veelvoorkomende onderdelen van je IB-werk handig aanpakt.
Een praktische cursus waarbij jij bepaalt hoe je de cursus volgt.
Meer informatie lees je hieronder.

IB-er achter laptop

Wat leer je?
Deze cursus begint waar de anderen eindigen en laat je precies zien hoe je bepaalde zaken handig aanpakt.
Zodat je niet meer zelf alles hoeft uit te zoeken, maar direct aan de slag kan.
In 4 modules nemen we de belangrijkste aspecten van het IB-vak door, waarbij de dagelijkse praktijk altijd het uitgangspunt is. Dat betekent dus ook dat ik je precies laat zien hoe je de verschillende onderdelen van jouw werk efficiënt en goed kan doen.

Je kiest je eigen route door de cursus.
Beginnen bij module 4? Kan prima
Behoefte aan een verdiepingsopdracht? Bij veel modules vindt je extra opdrachten
Opdracht niet doen? Jouw cursus, jij bepaalt.

Hieronder lees je meer over de modules.

Het programma:
De cursus is zo opgebouwd dat je in jouw volgorde door de modules kan.
Wel zo prettig, want nu hoef je niet te wachten tot die ene module, terwijl je nu graag een antwoord op je vraag wil.

Module 1: Ik, de IB-er
In deze eerste module gaan we vooral kijken naar wat het werk van een IB-er nou precies inhoudt.
En dan niet alleen wat de wet of het competentieprofiel zegt, maar vooral naar wat dat in de praktijk betekent. Als je al een opleiding tot IB-er gevolgd hebt, zul je wat zaken herkennen.
Mocht je in je in een eerdere opleiding opdrachten uitgewerkt hebben die overeenkomen met de opdrachten in deze module dan wil ik je uitdagen deze uitwerkingen erbij te pakken. Neem ze nog eens goed onder de loep, past alles nog? Misschien zijn er al zaken veranderd of kan je hier en daar nog wat aanscherpen.

Module 2: Over cirkels en lijnen
Afhankelijk hoe jij jouw rol als IB-er gaat invullen, hoort daar een takenpakket bij. Dat zal op elke school iets verschillen, maar op elke school is de intern begeleider de aangewezen persoon om zicht te houden op de doorgaande lijn. Een veelomvattende taak, die op sommige dagen, of zelfs in sommige weken, zo groot lijkt dat je niet meer toekomt aan alles op je takenlijstje.
Het is dus belangrijk dat je een werkwijze ontwikkelt die past bij die piekperiodes en aansluit bij hoe jij graag werkt. In module 2 kijken we daarom ook naar de cyclus in het schooljaar, zodat je een werkritme ontwikkelt dat zorgt voor een doorgaande lijn binnen de school. Maar ook een werkritme dat voorkomt dat je als een kip zonder kop brandjes loopt te blussen.

Module 3: Zet je 3D-bril op
Met welke reden je het onderwijs ook in bent gegaan en koos voor het vak als IB-er, je wilt het beste voor je leerlingen. Bij jouw werk als IB-er hoort dan ook zorgen dat het onderwijs steeds blijft aansluiten. Niet alleen bij je leerlingen, maar ook bij je team. Je blijft onderzoeken en bewijs vinden om aan te kunnen tonen dat jullie de juiste afwegingen maken.
In Nederland heb je als school binnen die kaders veel vrijheid. Dat is lekker, maar maakt het ook direct een stuk lastiger omdat je zelf bewuste afwegingen moet maken.
Deze module gaat daarom helemaal over hoe je vanuit het toezichtskader zorgt voor onderwijs dat past, hoe je kan blijven afstemmen op je leerlingen, hoe je daarbij data gebruikt en dat alles op een manier zonder teveel administratie. 

Module 4: Petje op…
 IB-er zijn betekent dat je takenpakket erg breed is. Naast schakelen van heel klein en praktisch naar een helikopterview, heb je verschillende petten op. In de meeste gevallen zal je makkelijk wisselen, soms vraagt het wat moeite en soms heb je meerdere petten op. 
Dat kan nogal overweldigend aanvoelen, daarom is het goed om je grenzen te bewaken. Want door die verschillende petten wordt er ongemerkt nog al eens iets op jouw bordje gelegd dat er niet bij hoort.
We verkennen de verschillende petten, maar kijken ook naar welke vaardigheden bij elke pet horen.
Natuurlijk zijn er ook nu weer veel praktische tips en met de opdrachten maak je direct een vertaling naar de praktijk.

Wist je dat deze cursus betaald kan worden uit jouw persoonlijke nascholingsbudget? Overleg met je directie.

Heb je nog een vraag? Dikke kans dat je het antwoord vindt in de FAQ.

Aanmelden kan door een kaartje in de webshop te kopen.

Praktische informatie

    • Superpraktisch
    • Eigen digitale leeromgeving
    • Eigen leerroute
    • Online inspiratiesessies
    • Vragen via de chat
    • Handige stappenplannen
    • Video’s, downloads en praktijkopdrachten
    • Vanuit jouw praktijk
€497,-
incl. BTW Startdatum:
Najaar 2023

Aanmelden doe je door een kaartje in de webshop te kopen

Scroll naar boven