Krachtige keuzes in de leesles

Methode volgen of eigen activiteiten bedenken?

Het aanvankelijk technisch leesproces is magisch.
Het lijkt wel of kinderen ineens leren lezen. Maar schijn bedriegt, want om te leren lezen moet je een heleboel deelvaardigheden beheersen.
Passende begeleiding is daarbij essentieel. De keuzes die jij maakt tijdens jouw lessen en andere leesmomenten zijn daarbij cruciaal.

Na deze cursus weet jij precies welke activiteiten passen bij jouw groep.
Deze kennis gebruik je bij het voorbereiden van je lessen, zodat je in een handomdraai de best passende les voor jouw groep kan geven. Zonder dat je daar enorm veel tijd aan kwijt bent.Dit zit er in de cursus

Leren lezen vraagt een flink aantal deelvaardigheden.  Wil je het aanvankelijk leesproces vlot doorlopen dan is het belangrijk dat je al die deelvaardigheden voldoende beheerst.

Methodes bieden activiteiten, lessuggesties en tips voor je didactiek.
Maar past alles wel bij jouw groep?

Je leert bepalen welke deelvaardigheid je oefent met het aanbod uit jouw lesmethode.
We behandelen hoe je op een snelle manier bepaalt welke deelvaardigheden nog wat extra aandacht behoeven.

 

Alles voorzien van filmpjes, stappenplannen, checklists en oefeningen om alle informatie optimaal om te zetten naar jouw praktijk

 

 


Modules

Module 1: Doelen in kaart
Je leert hoe het komt dat technisch lezen geen doel is, maar verschillende doelen binnen het referentiekader wel doorspekt zijn met elementen van (leren) lezen.  Tegelijkertijd leer je hoe het leesproces er in vogelvlucht uitziet. Een kapstok voor de volgende modules.
Module 2: De techniek van het lezen
Je leert welke 8 deelvaardigheden een leerling moet beheersen voordat hij toe is aan leren lezen. Je weet aan welke voorwaarden goed technisch leesonderwijs voldoet én wat een startende lezer nodig heeft van jou als leerkracht. Na deze module kan je bepalen welke oefeningen het meest effectief zijn tijdens de leesles.
Module 3: Duik in de doelen
Onder de 8 deelvaardigheden om te kunnen starten met leren lezen,  zit een schat aan andere vaardigheden. Deze module leert je welke dat zijn.

Module 4: Hoe analyse zorgt voor betere lezers
Je leerlingen verder helpen is aansluiten bij de volgende (lees)stap. Dat gaat een stuk beter als je weet wat die volgende stap is. Vandaag staat de analyse van het leesproces centraal. Je krijg korte, makkelijk uitvoerbare, observaties

Module 5: Leg de puzzel
Op de laatste dag voegen we alles samen en ga je ook echt aan de slag met een les die je  binnenkort gaat geven.


Praktisch

  • Start 5 oktober 2020
  • 1 week: elke dag een nieuwe module
  • 1 week intensieve begeleiding 
  • Cursus maand toegankelijk
  • Stappenplannen en checklists

Kosten 

 €24-

 

  excl BTW